perjantaina, huhtikuuta 20, 2007

Sääli on sairautta

Kaikessa kurjuudessa eniten ottaa päähän totaalinen kasvojen menettäminen ja julkinen nöyryytys. Ihmiset tuntuvat aina riemuitsevan toisten vastoinkäymisistä. Tottakai menestys on ärsyttävää ja vahingonilo nautinnoista suurin, tämä on ihan suomalaisessa kansanluonteessa. On vain hirvittävää joutua itse säälin kohteeksi, silloin harvoin kun sääli olisi hyväätarkoittavaakin eikä vain ylenkatsetta.

Sama hattu-kourassa-litania kaikille: kelalle, työkkärille, sosiaaliavulle, ulosotolle, psykiatrille, sähkölaitokselle, pankille. Joka kerta eri virkailijalle, kymmenille kasvoille, uudestaan ja uudestaan. Ja kaikki turhaa, apua tai armoa ei saa mistään.
Itsehän minä velkani otin, olen itse syyllinen köyhyyteeni. Antakaa anteksi ja ristiinnaulitkaa! Opintolaina - olinpa tyhmä kun luulin että valtion miljoonilla tukema oppilaitos voisi minut työllistääkin. Yrityslaina -anteeksi että yritin työllistää itseni enkä mennyt suoraan kortistoon. Asuntolaina- minä pöyhkeä porvaririkollinen, kun asun omistusasunnossa, 24:n neliön hellahuoneessa perheineni, asumistukea kun ei myönnettäisi vuokrallekaan ja näin pääsemme edes vähän halvemmalla, me pelurit ja rötösherrat.

Nyt olin juuri 3kk siivoojana. Käytännössä pesin siis paskapönttöjä, niska limassa kirjaimellisesti. Vieno koputus ovelle, "huhuu, saako tulla siivoamaan vessoja? Anteeksi, anteeksi, nöyrin palvelijanne on vain ihmisjätettä eikä muuta ansaitsekaan...". Rahaa tuli juuri sen verran, että sain lainanlyhennysrästit ajan tasalle ja sähkölaskun maksettua. Nyt vedän henkeä muutaman viikon ja yritän tehdä hetken sitä mihin olen kouluttautunut eli vähän taas yritän - anteeksi siitäkin jo etukäteen. Mopinvarteen palaan heti kun pystyn. Jos hattuni ei olisi alinomaa kourassani, nostaisin sitä teille, te urheat siivoojat. Sääli on sairautta, säälin kohteena sen vasta oppii. Minulla on yhä ylpeyteni, ihmisarvoni.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kiitos kommentistasi blogissani. Työtä tosiaan löytyy siivoojana, paskaa mutta minkäs teet. Yksi, mihin haetaan koko ajan työvoimaa, on tiskaus. Siinä menee kädet rikki, mutta voi hyvinkin saada tonnin kuussa.

T: Taivaskirkas
http://kirkas.vuodatus.net/

Anonyymi kirjoitti...

Siivoojan työ on tärkeää eikä paskaa! Mikään ihmistä palveleva työ ei ole paskaa! Loukkaat ja likaat oikeiden siivoojien työnkuvaa. Siivoojiksi käydään koulujakin ja monet jopa pitävät työstään. Sinunkin kannattaisi harkita alaa voisit edetä vaikka opettajaksi.

Siivoojan työ ei ole yhtään kummempi kuin muutkaan, vain huonosti palkattu ja aliarvostettu!

Mietipä mitä tekevät esimerkiksi lähihoitajat, he pesevät paskaisia takapuolia, onko sekin työ sinusta paskaa. Siinä työssä ollaan oikeasti tekemisissä paskan kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kommentti oli Taivaskirkkaalle!

Köyhimys kirjoitti...

Mä luulen kyllä että Taivaskirkas tarkoitti tuolla "työ on paskaa" juuri sitä ammatillista aliarvostusta, hänhän on itsekin siivoojana tai tiskarina. Siivoojan työ on oikeasti paskaa, koska 1) työnantajat harvoin arvostavat työntekijöitään, tuntuu että sama sille kuka siivoaa ja miten, pääasia että rahaa tulee firmalle 2) työtä kilpailutetaan niin paljon, että työ itsessään on tosi kiireistä eikä kunnon jälkeä ehdi tekemään kuin harvoissa paikoissa 3)palkkaus on käsittämättömän pieni niin raskaasta fyysisestä työstä 4)kohdat 1-3 johtavat taas siihen että alalla porukka vaihtuu mikä taas johtaa siihen ettei mihinkään epäkohtiin kukaan jaksa puuttuakaan ja työ vain paskenee ja vaikeutuu kun koko ajan on koulutettava uusia ihmisiä ja tilaajat ihmettelevät eivätkä suostu maksamaan niinkään paljoa ja taas on tilanne huonontunut, jne, jne, jne..... kierrettä ei ainakaan tuolla alalla ole pystytty mielestäni katkaisemaan. Poikkeuksia tosin varmasti löytyy.
Ja vielä: siivoojan työhön kuuluu mm. jämähtäneen kakan pesu pönttöjen reunoista, saati sitten elintarvikealan siivoojat jotka menevät sisälle kakkaisiin lihamyllyputkiin, tai viemäreihin jne... paljon erilaista paskaa olen tuossa työssä nähnyt ja ihan lähituntumaa ottanut....
Loppujen lopuksi ammatin aliarvostaminen ammatin itsensä vuoksi (siivoojia kohdellaan vähä-älyisinä ja näkymättöminä) on epäkohdista pienin.
Toisaalta kaikki nämä ongelmat löytyvät melkein mistä tahansa ammatista globalisaation myötä, kun nykyisin pitää tehdä enemmän vähemmällä rahalla ja ajalla.

KirsiMy kirjoitti...

Olisi hyväksi minkä tahansa ammatin kuvalle, että myös talojen johtoporras tekisi hommia aika-ajoin. Jos vaikka joku sattuisi polkkaamaan epähuomiossa toimitusjohtajaa, saattaisi siivoojaan arvostukseen tulla parannusta.
Opiskeluaikana tein siivoushommia ja sain kokea nahoissani toimistotyöntekijöiden ylenkatsetta. Samassa siivouspaikassa oli kaverini, joka on Upsalassa proffana nykyään. Muistaneeko ylenkatseen, jolla meihin suhtauduttiin.

Anonyymi kirjoitti...

On tuossa sekin näkökulma, että jollei ota vastaan sitä työtä mitä on vaan mieluummin on köyhänä ja kitisee, niin itse on tavallaan osansa valinnut.

Anonyymi kirjoitti...

En nyt alkais voivottelemaan, kuinka paskamaista on olla siivoajana. Itse pyyhin vanhusten perseitä, eikä se paskan haju vaivaa yhtään.