torstaina, huhtikuuta 19, 2007

Köyhän paras ystävä

Kävin juuri ulosottomiehen puheilla. Oli lopulta helpottavaa kuulla mitä olen velkaa ja kenelle: verovelkaa, arvonlisäverovelka (myöhästyneen alv-ilmoituksen vuoksi), sekä autovero vuodelta -05 (ajalta kun meillä oli vielä rikkinäinen auto). Selvisi, että saan hoidettua kaiken osamaksuilla peräti kahdessa vuodessa, vaikka totta puhuakseni en tiedä mistä senkin lisärahan taas repisin. Täytyy keksiä taas jotain millä muuttua rahaksi. Velkaneuvontaan en pääse, eikä varattomaksi kannata julistautua, koska summa on niin pieni. Keskustelu oli siis kaikin puolin helpottava, vaikka onkin aina yhtä nöyryyttävää kertoa köyhyydestään ja epäonnistumisistaan vieraille ihmisille .
Ulosottomies taitaa sittenkin olla köyhän paras tai ainakin pitkäaikaisin ystävä. Silti takaraivossani jyskyttää hiukan katkerakin ajatus, että minun (vielä maksamattomilla) veromarkoillani tätäkin ammattikuntaa työllistetään. Hienoa silti, että yhteiskunta tarjoaa ilmaiseksi edes tämänkaltaisen palvelun ja ihmisen joka kuuntelee. Paitsi että kyllähän se ulosottomaksu tai -korko lisätään jokaiseen laskuun.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voiko kysyä millä alalla yrittelet tai yrittelit?

Köyhimys kirjoitti...

Taidealalla. Tavallaan yritän vieläkin. Alalla ei ole kyllä helppo pärjätä rahallisesti, siinä mielessä yritys oli ehkä turhankin riskaabelia.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin ja voi voi! Eli olet suorastaan ulkopuolella kaikkien tukien eli jos ei töitä saa kaupaksi ei tule leipääkään! Tämänkin vuoksi kannatan vihreiden ajamaa kansalaispalkkaa, että pienyrittäjilläkin olisi edes jonkinlainen turva silloin kun on huono kuukausi.

Nykyinen työttömyyskorvaustapa suosii ihmisiä jotka eivät tee yhtikäs mitään ja rankaisee ihmisiä jotka kyllä tekevät paljon töitä eli ovat vaikkapa kaltaisiasi eli uskaltautuneet "yrittäjiksi". Aina ei vain onnaa "bisneksissä" ja mikroyrittäjillä on samat säädökset kuin suuryrityksillä! Todella epistä!

Voimia!

Köyhimys kirjoitti...

komposti: kiteytit hyvin. En tiedä silti auttaisiko kansalaispalkkakaan mitään. Inhimillisyys ja tapauskohtaisuus voisi auttaa, mutta byrokratian rattaissa olemme vain numeroita ja jauhaudumme tomuksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota.. on nyt siis epäselvää, että oletko ex-yrittäjä vai yritätkö edelleen? Haetko aktiivisesti työtä? Minä kuulun niihin puusilmäisiin ihmisiin, jotka ihmettelee, kun toiset valittaa ettei löydy töitä, itselle on riittänyt aina jos vaan on ollut valmis tekemään. Ja ei, ei todellakaan ole kyse useimmitenkaan "oman alan" töistä, vaan ihan kaikesta muusta. Ei niin paljoa, että voisi sanoa tienaavansa kummasti, mutta aina sen verran, että on kyennyt elämään. Mikä on siis syy ettei työllisty?

Köyhimys kirjoitti...

En tiedä enää että mikä oikein olen. Ainakin tyhmä kun uskon edelleen työntekemisen autuuteen. Ikuinen yrittäjä yrittää aina, enkä saa karistettua taidetta itsestäni. Käyn myös töissä, jatkossa puolipäiväisesti että saan kk-erät lyhennettyä pankille. Köyhä olen ainakin toistaiseksi, sille en voi miään.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä pii, käsittääkseni köyhimys on ryhtynyt ammatinharjoittajaksi eli yrittäjäksi hyvässä uskossa eli olettanut elättävänsä itsensä ja perheensä kättensä työllä.

Uskon, että köyhimys on tehnyt paljon työtä, mutta ei ole saanut tuotoksillaan aina riittävästi rahaa kuukaudessa. Kuitenkin hänen on maksettava eläkemaksunsa, ennakko- ja arvonlisäveronsa, lainojen korot... ja elettäväkin.

Koska köyhimys maksaa arvonlisäveroa on hänen liikevaihtonsa vähintään jotain 100 000 mummon markkaa vuodessa. Eikö se ole ihan kunnioitettavaa, kyllä sen eteen on pitänyt töitä tehdä!

Ammatinharjoittaja / yrittäjä maksaa itse oman sosiaaliturvansa eli tulevan eläkkeen, sairauskulunsa eikä saa työttömyyskorvausta silloin kun töistä ei tulekaan elantoa koska aina tavara ei menekään kaupaksi.

Nyt köyhimys on ryhtynyt myös siivoamaan, jotta selviytyisi velvoitteistaan koska työt eivät ole oikein menneet kaupaksi. Ahkera ihminen!

On kunnioitettavaa, että ihminen yrittää, mutta ihminen voi myös epäonnistua. Eikö ole kohtuutonta, että toiset saavat kuin Manu illallisen eteensä vaikka eivät teksi sen eteen mitään?

Miksi ei köyhimystäkin voisi tukea samoin kuin vaikkapa Nokiaa tuetaan, maanviljelijöitä...

Kovasti ihmisiä houkutellaan yrittäjiksi, olisiko syytä jotenkin parantaa ammatinharjoittajan asemaa?

Köyhimys kirjoitti...

"Koska köyhimys maksaa arvonlisäveroa on hänen liikevaihtonsa vähintään jotain 100 000 mummon markkaa vuodessa."

Ööh.... en edes tiedä mitä liikevaihtoni oli loppujen lopuksi, mutta reilusti tappiollista kaikki. 100 000 mummoa plussaa oli varmaan toiveissa kun perustin yritystä, ja siinä vaiheessa on päätettävä se alv-veroilmoitusvelvollisuuskin, joka olikin täysin turhaa kun tulot eivät ylittäneetkään edes sitä 8000e vuodessa vaan jäivät siis reippaasti sen alle. Kaikki mitä tuli, meni yrityksen ylläpitoon. Jossakin kuussa pääsin muutaman sata euroa voitolle, mutta yleensä nollille tai vähän miinukselle (saimme ruoan tuolloin mieheni työttömyyskorvauksista). Mulla ei olisi siis ollut edes velvollisuutta maksaa mitään alv:tä. Pelkästään ilmoittaa, ettei plussaa ole tässä kuussa nyt ollut.

Valitettavasti mun tapauksessa kävi niin, että kun yrityksen loppusuoralla kaikki laskut kaatuivat niskaan ja mulle tuli burn out ja kahden kuukauden sairasloma, en jaksanut pariin kuukauteen avata kirjeen kirjettä mistään, saati täyttää mitään ilmoituksia. Kirjanpitoonkin olin velkaa, enkä uskaltanut heitäkään lähestyä ettei taas tulisi lisää laskua laskun päälle. Siinä rytäkässä unohdin ILMOITTAA että kauppa ei ole käynyt, ja tekivät arviolla laskutuksen verotoimistolta. Sitä(kin) laskua siis joudun nyt maksamaan ulos-oton kautta. Omaa syytäni, mitäs en ilmoittanut verottajalle, olen kirjallisissa hakemuksissa ja byrokratian kiemuroissa täysi idiootti.