keskiviikkona, huhtikuuta 18, 2007

Anna mulle kymppi röökiin, ja kaksi kaljaan

..sä annat köyhälle köyhän taivaan.

Sitten kun keinot köyhyyden poistamiseen loppuvat, ihminen tarvitsee unohdusta. Taivaan, kuvitelman paremmasta, unen tai nautinnon johon paeta.
Tupakka ja kalja ovat köyhälle tärkeitä nautintoja. Tupakkaa poltellessa voi kuluttaa aikaa, meditoida, mietiskellä, puhallella savukiekuroita ilmaan ja unelmoida paremmasta elämästä. Tupakka toimii myös stressinpoistajana, koska uskokaa tai älkää, jatkuva rahapula on stressaavaa. Kalja taas on vain astetta kovempi tapa unohtaa. Epäterveellisiähän nuo molemmat, mutta ainoita lääkkeitä, mitkä vielä pitävät unelmointikykyäni elossa ja joihin on varaa edes silloin tällöin. Paskaako mitään selittelen. Minulla on oikeus polttaa se tupakka; vastaan vielä edes omasta kehostani itse, vaikka muu onkin pankin, yhteiskunnan ja ulosoton hallussa. Elämänhallinnan tunteesta on pidettävä kiinni kynsin hampain vaikka terveyden kustannuksella.

Vaikka kuinka köyhä olisinkin, olen vielä ihminen. Inhimillinen olento, jonka tekisi nyt mieli yhtä päiväkaljaa lähikuppilassa. Siihen vaan ei ole varaa, vaadin elämältä liikoja. Tupakanpurutkin on loppu, mietin tässä että kävisinkö bussipysäkiltä etsimässä stumppeja, kun paperia kuitenkin vielä on. Tai ehkä kuitenkin ostan sen purutopan ja keksin huomiseksi jostain vipin. Tupakanvieroitusoireita on kamala kestää juuri silloin, kun tietää ettei seuraavaa tupakkaa oikeasti saakaan mistään.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen kerran erehtynyt ihmettelemään kuinka eräs tosi köyhä viitsi luuhata haisevien roskien seassa. Ihmettelin asiaa ja sanoinkin kyseiselle henkilölle asiasta. Myöhemmin selvisi, että kyseinen ihminen etsi sieltä tupakantumppeja. Jotain ilkeää se köyhempi mulle sanoikin, ihan oikeutetusti. Enää en sano kellekään mitään tuollaisessa tilanteessa.

Suon köyhällekin nämä lohdut tupakan ja kaljan ja ymmärrän heitä!

Anonyymi kirjoitti...

Jooh, myönnettäköön, että joskus tulee mutsia kritisoitua kun aina rahan puutteesta valittamassa ja silti sitä mäyräkoiraa kannetaan kaupasta tiuhaan tahtiin. Eihän se juominenkaan ilmaista ole. Se aina sanookin, että vaikka rahat ois kuinka lopussa niin kaljaan on aina varaa..
No, viimeksi tänään mutsi taas julisti lopettaneensa juomisen. Olin vähän että ai taas kerran. Saa nähdä kauanko lakko tällä kertaa kestää..

Köyhimys kirjoitti...

Juominen ja köyhyys eivät sinänsä liity yhteen. Mutta juominen köyhdyttää ja köyhänä tekisi mieli ottaa kännit ja unohtaa köyhyys edes hetkeksi. Syy-seuraus-yhteys on siis olemassa, vaikka on rikkaita juoppoja ja absolutistiköyhiä. Oma alkoholinkäyttöni on nykyään vähäistä, johtuen ajan ja rahan puutteesta. Tekisi silti mieli edes joskus nollata aivot.

Anonyymi kirjoitti...

Poltat siis rahasi mielummin kuin ostat lapsellesi vaatteita/ruokaa. Huolestuttavaa. Ensimmäinen velvollisuutesi on huolehtia lapsestasi, senkin kustannuksella ettet pääse tupakan ääreen "unelmoimaan" paremmasta elämästä.