torstaina, kesäkuuta 21, 2007

Köyhyyden oppikoulu

Ensinnäkin: kiitos kaikille kannustuksesta! Oikeasti koulu ja tulevaisuus jännittää, mutta kai se menee kun ottaa vaan hyvän asenteen. Valan itseeni uskoa.

Tässä eräänä päivänä tuli TV:stä (nelonen tai subtv?) ohjelma, joka käsitteli himoshoppailijan rahantuhlaamistarvetta. Vähän samaan tyyliin siis kuin se lapsenhoitaja auttaa niitä hirviöperheitä tai seksologi pariskuntia, tälle himoshoppaajallekin oli varattu henkilökohtainen terapeutti-sparraaja. En nähnyt ohjelmaa kokonaan, mutta selvisi että tällä shoppailijanaisella oli jatkuva tarve ja sisäinen tyhjyys, jota hän yritti täyttää tavaralla ja manikyyreillä. Ongelmat johtuivat lapsuudesta ja turvattomuudentunteesta, riittämättömyyden tunteesta. Kaikessa pinnallisuudessaan ohjelma oli silti koskettava: löysin itseni tuon rikkaan mutta rahankäytössään holtittoman naisen tarinasta.

Minäkin olen kai pohjimmiltani himoshoppailija, jolla ei ole nyt vain ollut mahdollisuutta tuhlaamiseen. Siksikin tämä köyhyys on niin hirveää: rahattomuus on shoppailijan painajainen. Mutta toivon todella, että oppisin tästä ajasta jotain. Että oppisin nauttimaan elämästäni ja hyväksymään itseni riittämättömänä ja epäonnistuneenakin. Etten enää määrittäisi itseäni menestykseni, lahjakkuuteni, ulkoisten puitteiden tai materian kautta, vaan tuntisin eläväni ilmankin. Tuntisin riittäväni, tällaisena kuin olen.

Hirveä läksy tämä köyhyys on. En tiedä opinko sittenkään, vaikka tätä opetusta onkin tullut päntättyä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta hitsarikoulusta, että kaverini on sellaisen ns. pikakoulutuksen myös käynyt ja töitä on riittänyt :) Alussa oli ongelmia sen kanssa, ettei ollut tarpeeksi nopea, mutta on se kai siitä sitten suttaantunut.

Halo Efekti kirjoitti...

Luultavasti meissä kaikissa asuu himoshoppaaja ellei tule köyhäksi tai ala miettiä kulutusjuhlan taustoja. Itse olen oppinut hillitsemään itseni kaupoissa vuosien harjoittelun tuloksena. Apuna on vissiin myös kypsempi ikä, ei tarvitse vaatteilla koreilla.
Nuo elämisen ja asumisen aiheuttamat valtavat kulut Suomessa tosin lankeavat kuin Manulle illallinen - vaikkei mitään erityistä ostelisikaan.